Pizza z dodatkami: przepis na klasyczną pizzę, którą możesz wykonać w domu

2021-03-31
Pizza z dodatkami
Autor: Shutterstock Pizza z dodatkami - najlepsza jest ta, którą upieczemy samodzielnie w domu.
średni
35 min
4

Pizza z dodatkami wykonana w domu smakuje znacznie lepiej niż ta kupiona w sklepie. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na tę pyszną tradycyjną włoską potrawę. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 opakowanie drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 150 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem, dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy ciasto.

    Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy od góry ściereczką i zostawiamy 10 minut do wyrośnięcia.

    Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Młodą cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry.

    Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na dowolną grubość, nadając mu kształt koła. Boki zawijamy.

    Na środku każdej pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, wysypujemy równomiernie ser, układamy cukinię i cebulę. Posypujemy przyprawami.

    Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. C z opcją pieczenia „od dołu”.

    Pizzę możemy wzbogacić ulubionymi dodatkami: salami i papryką, szynką i ananasem, serem pleśniowym i papryczką chili. Zachęcamy do eksperymentowania!