Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami

Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami

Autor Zdjęcia: indexfood.pl (mat. prasowe)

Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami wygląda naprawdę wyjątkowo

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników. My proponujemy wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która urzeka smakiem.

Składniki

  • 300 g ciasta na pizzę

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 300 g cukinii

  • 400 g koziego sera

  • 20 g szczypiorku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

  • listki świeżej bazylii

  • oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię wraz ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem.

  • W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

  • Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii.

  • Ciasto na pizzę rozwałkować, formując kilka mniejszych pizz.

  • Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy, posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.

Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami wygląda naprawdę wyjątkowo, świetnie też smakuje. Bez problemu można podać ją nawet najbardziej wymagającym gościom – w mniejszych ilościach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.

Ocena: 0