Naleśnikowa pizza - jak zrobić pizzę z naleśników

Naleśnikowa pizza - jak zrobić pizzę z naleśników

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli nie masz możliwości przygotować pizzy na tradycyjnym spodzie, wypróbuj naleśnikową wersję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pizza czy naleśniki - nie musisz wybierać, przedstawiamy danie 2 w 1 czyli naleśnikową pizzę.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej

  • sól, 1 łyżka oliwy, starta gałka muszkatołowa

  •  

  • Farsz:

  • 30 dag kiełbasy

  • 30 dag pieczarek

  • 30 dag cebuli

  • 30 dag pomidorów

  • 5 dag masła

  • 10 dag startego sera

  • 2/3 szklanki śmietany

  • tłuszcz i tarta bułka do formy

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki.

  • Kiełbasę obraną z osłonki pokroić w cienkie plasterki.

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry.

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać kiełbasę, pokrojone pieczarki i cebulę.

  • Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.

  • Dno i boki szczelnie wyłożyć usmażonymi naleśnikami.

  • Następnie układać kolejno: śmietanę, kiełbasę z cebulą i pieczarkami, pomidory, naleśnikowy placek.

  • Każdą warstwę posypać obficie przyprawami. Ostatnią warstwę posypać tartym serem.

  • Zapiec do zrumienienia. Podawać na gorąco z surówkami lub marynatami.

Ocena: 5