Dzień pizzy 9.02 - jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

Dzień pizzy 9

Autor Zdjęcia: photos.com

Idealna pizza ma ciasto, które po ukrojeniu nie łamie się i nie ugina pod farszem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Podajemy przepis na cienkie, chrupiące ciasto na pizzę, które bez problemu można przygotować w domowej kuchni. Efekt? Włoska pizza - palce lizać. Wystarczy dobrać ulubione dodatki.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 g drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść całkowicie w 60 ml wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki. Mieszankę odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosła.

  • Resztę mąki przesiej i wymieszaj z łyżeczką soli.

  • Do wgłębienia w mące wlej powoli drożdże, ciepłą wodę oraz oliwę. Gotowe ciasto musi wyrosnąć pod ściereczką (około godziny) .

  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa duże, bądź trzy średnie placki, obsypując co jakiś czas mąką.

  • Gotowe cienkie koła lub prostokąty ułóż na blaszce posmarowanej oliwą i odstaw na pół godziny.

  • Pizzę posmaruj sosem pomidorowym, dodaj mozzarellę albo starty żółty ser  i inne ulubione składniki.

  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 15 minut.