Co zrobić z wędliną po świętach? Przepis na szybką pizzę

Co zrobić z wędliną po świętach? Przepis na szybką pizzę

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pizza z szynką - szybkie danie, w którym możemy wykorzystać resztki niezjedzonej wędliny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znowu przesadziłeś ze świątecznymi daniami? Jak tradycja nakazuje było ich aż 12, tylko co teraz zrobić z resztkami, które zalegają w lodówce? Sprawdź, jak z resztek poświątecznych wędlin wyczarować pizzę!

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 25 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • SKŁADNIKI:
  • resztki wędlin ze świąt
  • ser żółty
  • papryka
  • sos pomidorowy
  • oregano
  • czosnek
  • cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  •  Drożdże drobno kruszymy w kubku i zalewamy ciepłą wodą z 1/3 łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Mieszanka będzie gotowa, gdy drożdże zaczną rosnąć.

  • W dużej misce mieszamy: mąkę, sól, olej.

  • Zawartość kubka wlewamy do miski z mąką i dokładnie rozrabiamy (około 15 minut). Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. 

  • Sos pomidorowy doprawiamy oregano, cukrem, solą i czosnkiem.

  • Tak przygotowanym sosem polewamy rozwałkowane ciasto. Następnie układamy pokrojoną paprykę, cebulę i wędlinę. Wszystko posypujemy startym serem żółtym.

  • Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min (temperatura 220 stopni Celsjusza).