Ruskie pierogi: najtańszy przepis [WIDEO]

Ruskie pierogi: najtańszy przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ruskie pierogi nadziewane farszem z sera i ziemniaków, to przysmak wielu osób

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz pomysłu na obiad: zagnieć ruskie pierogi. Potrawa jest smaczna, łatwa w wykonaniu i do tego tania. Potrzebujesz tylko mąki, ziemniaków i kilku dodatków. Poza tym, gdy zrobisz nadmiar pierogów, możesz je zamrozić. Potem gotowy obiad wyjmujesz z zamrażarki, wrzucasz do wrzątku i masz danie w 5 minut!

Składniki

  • Farsz

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 250 g twarogu

  • cebula

  • sól i pieprz

  • Ciasto na pierogi

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 1 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jak ostygną, połącz je z twarogiem. Najlepiej będzie przepuścić składniki przez maszynkę lub użyć do tego specjalnej praski do ziemniaków.

  • Cebulę pokrój najdrobniej jak się da, podsmaż na patelni do lekkiego zarumienienia. Dodaj do farszu. Dopraw do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu.

  • Teraz pora na ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól.

  • Stopniowo, dodając ciepłą wodę, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia.

  • Po zmieszaniu z wodą i solą wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.

  • Przykryj je ściereczką i pozwól mu odpocząć przez co najmniej pół godziny.

  • Następnie podziel ciasto na cztery części. Pierwszą dokładnie rozwałkuj, pozostałe znów przykryj ściereczką.

  • Małą szklanką wycinaj kółeczka, na środek nakładaj farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi pierogów.

  • Brzegi można jeszcze rozgnieść czubkiem widelca. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, czyli przez około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z solą.

  • Smacznego!

Ocena: 0