Pierożki samosa

2021-03-29
Pierożki samosa
Autor: Shutterstock Samosa – potrawa kuchni indyjskiej w postaci trójkątnego pierożka, smażonego w głębokim oleju.
średni
90 min
4

Samosa – potrawa kuchni indyjskiej w postaci trójkątnego pierożka, smażonego w głębokim oleju – stała się bardzo popularna w Kenii, gdzie podaje się ją jako małe krążki nadziewane na ostro przyprawionymi warzywami i mielonym mięsem kurczaka lub serem panir.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli  olej do smażenia
  • Farsz:
  • 600 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 200 g groszku zielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku   
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki kolendry
  •  łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • Raita:
  • ogórek zielony
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 200 g jogurtu naturalnego  szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na maśle. Dodać mięso, groszek i przyprawy. Smażyć przez 5 minut. Farsz podlać wodą i dusić pod przykryciem przez10 minut. Posolić, ostudzić.
  • Ciasto: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać placki o średnicy 15 cm. Każdy przekroić na pół, nałożyć farsz i sklejać brzegi. W średnim garnku rozgrzać olej. Będzie miał właściwą temperaturę wówczas, gdy wrzucony pierożek zacznie syczeć i wypłynie na powierzchnię. Smażyć samosy partiami w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Raita: ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól i wymieszać. Gdy puści sok, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Można również przygotować raitę wcześniej i przechować w lodówce. Samosy podawać z raitą lub innym ulubionym sosem.
  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby.