Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z rabarbarem mogą otwierać sezon na pierogi ze świeżymi owocami

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar pierwszy wiosną pojawia się w sklepach i na bazarach. To doskonała baza na słodki farsz do pierogów. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierogi z rabarbarem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • jajko

  • łyżka oleju

  • przegotowana letnia woda

  • 25 dag rabarbaru

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki bułki tartej

  • masło

  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody.
  • Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.
  • W tym czasie przygotuj farsz: rabarbar obierz, pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłożyć na bok.
  • Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.
  • Pierogi serwować z bułką tartą i roztopionym masłem lub po prostu ze śmietaną.