Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem [przepis na pierogi]

2021-03-29
przepisy_na_pierogi_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Pierogi z kaszą gryczaną
średni
40 min
4

Najlepsze pierogi to oczywiście te przygotowywane przez nasze bacie i mamy. Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa wielkich glinianych mis z ciepłymi parującymi pierogami obficie okraszonymi cebulką czy skwarkami? Warto powrócić do tych smaków - np. przygotowując pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem.

SKŁADNIKI

  • na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • na farsz:
  • 80 g boczku wędzonego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 120 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy z boczkiem. Kaszę gotujemy (najlepiej na sypko). Ugotowane na twardo jajko kroimy i mieszamy razem z usmażonym boczkiem, cebulką i posiekaną natką. Dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Przesianą mąkę wsypujemy do większej miski. Dodajemy zagotowaną wodę i mieszamy. Musimy odczekać, aż się ostudzi - wówczas dodajemy olej, sól i jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 5 minut Aby smakowały jeszcze lepiej polewamy okrasą ze smażonej cebulki lub boczku.