Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem [przepis na pierogi]

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem [przepis na pierogi]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pierogi z kaszą gryczaną

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najlepsze pierogi to oczywiście te przygotowywane przez nasze bacie i mamy. Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa wielkich glinianych mis z ciepłymi parującymi pierogami obficie okraszonymi cebulką czy skwarkami? Warto powrócić do tych smaków - np. przygotowując pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem.

Składniki

  • na ciasto:

  • 250 g mąki

  • 3/4 szklanki gorącej wody

  • 1 małe jajko

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • na farsz:

  • 80 g boczku wędzonego

  • 100 g kaszy gryczanej

  • 120 g cebuli

  • 1 jajko

  • 1/4 pęczka pietruszki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy z boczkiem. Kaszę gotujemy (najlepiej na sypko). Ugotowane na twardo jajko kroimy i mieszamy razem z usmażonym boczkiem, cebulką i posiekaną natką. Dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Przesianą mąkę wsypujemy do większej miski. Dodajemy zagotowaną wodę i mieszamy. Musimy odczekać, aż się ostudzi - wówczas dodajemy olej, sól i jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 5 minut Aby smakowały jeszcze lepiej polewamy okrasą ze smażonej cebulki lub boczku.

Ocena: 4,5