Pierogi z kapustą i serem: przepis siostry Anastazji [WIDEO]

Pierogi z kapustą i serem: przepis siostry Anastazji [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z farszem z młodej kapusty i sera to doskonałe danie na letni obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne pierogi rodem z Podkarpacia zachwycają oryginalnym góralskim farszem. Warto wykorzystać sezon na młodą kapustę, która nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Ciasto na pierogi przyrządzamy podobnie jak do pierogów z kapustą i grzybami.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo, Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki letniej wody

  • 1/4 szklanki gorącego mleka

  • 1/2 średniej główki świeżej kapusty

  • 20-25 dag białego sera

  • tłuszcz

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników: jajko, sól, wodę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.

  • Kapustę poszatkować i ugotować, odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Do kapusty dodać pokruszony ser, tak aby były grudki, usmażoną cebulę, sól, pieprz. Dobrze wymieszać i doprawić.

  • Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane stopionym masłem lub boczkiem z przesmażoną cebulką

Ocena: 4