Przepis na pierogi z kapustą i grzybami idealne na Wigilię

2023-11-23
Pierogi z kapusta i grzybami
Autor: Shutterstock
średni
150 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pierogi z kapustą i grzybami przygotowujemy obowiązkowo na Wigilię, ale w ciągu roku również czasami nachodzi nas chęć na pierogi z farszem z kapusty i grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych. To danie smaczne i niezbyt trudne, choć dość czasochłonne. W jaki sposób przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami? Oto sprawdzony przepis babci Jasi.

Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, świeżymi czy mrożonymi?

Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami można dodać grzyby w różnej formie, za każdym razem uzyskując inny efekt smakowy. Na Wigilię zazwyczaj przygotowuje się farsz z grzybów suszonych, ze względu na ich dostępność, a także hołdując tradycji. Jeśli jednak nie przepadasz za wyrazistym smakiem suszu grzybowego, do pierogów można dodać grzyby świeże - w sezonie najlepiej leśne. Poza sezonem można użyć świeżych pieczarek bądź boczniaków lub grzybów mrożonych. Grzyby świeże przed dodaniem do farszu należy przesmażyć lub obgotować, mrożone są już zazwyczaj obgotowane przed zamrożeniem, więc wystarczy je zmielić. Mogą być duże, średnie lub całkiem małe - wtedy z powodzeniem mogą stanowić dodatek do czerwonego barszczu.

Co zamiast pierogów z kapustą i grzybami?

Dla tych, którzy nie przepadają za pierogami z kapuściano-grzybowym farszem, mamy kilka propozycji na inne bezmięsne pierogi, które sprawdza się w wigilijnym menu:

pierogi z makiem,

 pierogi z rybą,

a także pierogi z suszonymi śliwkami i miodem.

Więcej pomysłów na pierogi na święta znajdziecie w tekście Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?. Zabieganym polecamy wcześniejsze przygotowanie pierogów i ich zamrożenie, instrukcję krok po kroku znajdziecie artykule Jak zamrozić pierogi na święta?

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, z której możesz dowiedzieć się, jak robić pierogi - krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • Farsz: 
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, następnie ugotuj (w tej samej wodzie, w której się moczyły).
  • Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę (tę ostatnią dodatkowo dobrze odciśnij, inaczej farsz będzie za rzadki). Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
  • Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem. Dodaj łyżeczkę mąki, zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmaż na małym ogniu. 
  • Z mąki, żółtka, oleju, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wykrój szklanką kółka (do "uszek" użyj szklaneczki o mniejszej średnicy). 
  • Kolejno nakładaj na kółka po łyżeczce farszu, składaj ciasto na pół, dobrze dociskaj (ew. połącz dwa końce, by powstały "uszka"). Jak najszybciej lepić pierogi? 
  • Odkładaj pierogi na lnianą serwetkę (przykryj, by nie wyschły). Wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Nie pozwól, by się skleiły (delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką).
  • Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotuj jeszcze chwilę, aż ciasto zmięknie.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
redakcja
więcej