Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi [WIDEO]

Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z jagodami to letni hit - warto je zrobić choć raz w sezonie

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z jagodami to niezapomniany smak lata. Jagody idealnie nadają się jako dodatek do drożdżowych ciast, tart, czy babeczek. My proponujemy prosty przepis na pierogi z jagodami.

 

Składniki

  • Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki,

  • ok. 350 ml ciepłej, przegotowanej wody

  • Farsz:  

  • umyte i osuszone jagody

  • Polewa do pierogów:

  • jagody,

  • śmietana,

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesypujemy mąkę na stolnicę i stopniowo dodajemy letnią, przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość miękkie i elastyczne.

  • Z przygotowanego ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka np. szklanką.

  • Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką umyte i osuszone wcześniej jagody.

  • Dokładnie zlepiamy boki, by owoce podczas gotowania nie wypłynęły z pierogów.

  • Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko posoloną wodę.

  • Gotujemy do wypłynięcia.

  • Delikatnie wyjmujemy pierogi z garnka i przekładamy na talerz.

  • Do podania możemy zrobić polewę z jagód, śmietany i cukru.

  • Pierogi z jagodami można podawać także tylko polane śmietaną i  posypane cukrem.  Smakują również polane roztopionym masłem z bułką tartą, choć to rzadszy sposób ich serwowania.

Nie przegapcie sezonu na jagody. Te leśne owoce mają wiele cennych witamin i są znakomitym dodatkiem do ciast oraz deserów. Czy jest ktoś kto nie lubi jagodzianek? Pierogi z jagodami to idealne danie na letni obiad, podwieczorek lub kolację. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale na pewno warto je przygotować, by rozkoszować się smakiem leśnych owoców. Pierogi z owocami są delikatne i bardzo smaczne. Uwielbiają je dzieci. Jeśli nie macie możliwości wybrania się do lasu na jagody, można owoce kupić na bazarze lub w warzywniaku.

Ocena: 5