Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem: przepis

Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne pierogi z jagodami i cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być elastyczne i gładkie. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, ciasto może być trochę grubsze i luźniejsze. Podajemy dobry przepis na pyszne drożdżowe pierogi z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • CIASTO:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 dag drożdży

  • 1 szklanka przegotowanej wody

  • cukier

  • sól

  • FARSZ:

  • 60 dag jagód

  • 4 łyżki cukru

  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce wymieszać z cukrem, dodać szczyptę cynamonu i odstawić na 10-15 minut. 

  • W tym czasie należy z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

  • Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki i nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi.

  • Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować ok. 2 min. od wypłynięcia.

  • Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.