Orkiszowe tortelloni z pieczoną dynią, fetą i suszonymi pomidorami

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Orkiszowe tortelloni z pieczoną dynią, fetą i suszonymi pomidorami (bez pszenicy modyfikowanej i białek mleka krowiego)
Autor: Dorota Kalita-Typa Tortelloni nadziewane farszem z dyni, sera feta i suszonych pomidorów 
łatwy
50 min
4

Orkiszowe pierożki tortelloni nadziewane farszem z dyni, sera feta i suszonych pomidorów smakują wyśmienicie z sosem dyniowym. Spróbuj, jak włoskie tortelloni smakuje z tym oryginalnym nadzieniem. Podajemy sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania dyni i 1 łyżka do wysmarowania naczynia do pieczenia
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie
  • 100 g oryginalnego sera feta
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • połowa ząbka czosnku
  • płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • około 100 ml wody mineralnej
  • sól
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zioła prowansalskie, paprykę i czosnek utłucz w moździerzu z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
  • Dynię obierz i pokrój w pasy o szerokości 1-2 cm, posmaruj powstałą glazurą i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
  • Kiedy dynia ostygnie, jedną trzecią porcji przełóż do miski i zgnieć widelcem, aby uzyskać małe kawałki. Dodaj do tego fetę i pokrojone w drobne paski suszone pomidory, pokrusz widelcem ser i wymieszaj nadzienie.

    Mąkę orkiszową wsyp do miski, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, intensywnie mieszając zawartość miski, aby powstało bardzo miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki; jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody.
  • Z powstałego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz palcami i rozciągaj, aby było bardzo cienkie i miało średnicę połowy dłoni. Na środek każdego płatu ciasta nakładaj farsz w taki sposób, aby najwięcej nadzienia znalazło się na jego średnicy.
  • Z ciasta i farszu ulep pierożki o kształcie włoskich tortelloni i ugotuj je we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
  • Pozostałą pieczoną dynię przełóż do blendera, zalej śmietaną, posól i skrop cytryną. Całość zmiksuj i przelej do rondla z grubym dnem, a następnie podgrzewaj, ciągle mieszając i nie dopuszczając do wrzenia.
  • Ciepłe pierożki podawaj z gorącym sosem dyniowym.
Dorota Kalita-Typa