Kołduny książęce

2021-03-29
Kołduny książęce
Autor: Shutterstock Kołduny książęce to danie przywędrowało do nas z Litwy.
łatwy
90 min
4

Kołduny książęce to danie, które wymaga sporo czasu, ale efekt zadowoli każdego domownika. Można je podawać na różne okazje, ale i bez. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml wody  
  • sól
  • Nadzienie:
  • szklanka suszonych borowików (kapelusze)  
  • cebula  
  • łyżka tłuszczu
  • 200 g tłustej szynki  
  • jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
  • Szynkę i grzyby posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać z grzybami i szynką, wbić jajko, dodać sól i pieprz, wyrobić.
  • Z mąki i osolonej wody zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować, nakładać rzędem nadzienie wielkości orzecha laskowego, nakrywać je ciastem, docisnąć dookoła palcami, uważając, aby farsz nie dostał się pomiędzy warstwy brzegów ciasta.
  • Kieliszkiem wykrawać małe pierożki.
  •  Kołduny wkładać do osolonego wrzącego rosołu. Powinny swobodnie pływać.
  • Gotować na małym ogniu 3–5 minut.
  • Na ogrzanym głębokim półmisku ułożyć kilka kawałeczków świeżego masła, wyjąć partię kołdunów, znów położyć kawałki masła (nie topić go na patelni).
  • Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.