Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian [WIDEO]

Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone pierogi z soczewicowym farszem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z soczewicą są pyszne - smakują większości miłośników pierogów. Soczewica to znakomite źródło białka dla wegetarian. Podajemy sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą - tym razem z drożdżowego ciasta!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

Składniki

  • 2 szkl. mąki,

  • 2 dkg drożdży,

  • 1 szkl. przegotowanej wody,

  • cukier, sól.

  •  

  • Farsz:

  • 1 szkl. soczewicy,

  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,

  • 2 duże cebule,

  • 2 łyżki oleju,

  • jajo ugotowane na twardo,

  • jajo surowe,

  • majeranek,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę wypłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 1 godz., po czym odcedzić, zalać świeżą wrzącą wodą, ugotować i odcedzić.

  • Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Jajo drobno posiekać, z ziemniaków zdjąć skórkę.

  • Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać z cebulą, surowym i ugotowanym jajem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wycinać z ciasta kwadratowe lub okrągłe placuszki, nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować 2 min. od wypłynięcia. Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.

Ocena: 3