Dim sum: jak w domu zrobić chińskie pierożki?

2021-03-29
pdim-sum-jak-zrobic-chinskie-pierozki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Gotowe pierożki gotuj na parze. Aby się nie przyklejały, każdy z nich należy ułożyć na małym kwadracie papieru do pieczenia. Chińskie pierożki gotuje się ok. 8-10 minut
średni
40 min
4

Dim sum to małe azjatyckie przekąski. Należą do niech między innymi chińskie pierożki. Pierożki dim sum mogą być smażone na oleju lub gotowane na parze, z nadzieniem z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw, a także przybierać różnorodne kształty: sakiewek, uszek czy przypominające polskie pierogi.

SKŁADNIKI

  • ciasto: 1 szkl. mąki, 0,5 szkl. bardzo gorącej wody
  • 30 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka pora lub pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodaj odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde - delikatnie zwilż je wodą. Ważne, aby ciasto na pierożki było jednolite i nie kleiło się.
  • Z mąki i bardzo gorącej wody przygotowuje się najczęściej pierogi na parze. Jeśli chcesz usmażyć pierożki na oleju, ciasto powinno być trochę twardsze i bardziej sprężyste - możesz do ciasta dodać 1 jajko, a woda powinna mieć temperaturę pokojową.
  • Z ciasta uformuj wałek, zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz do pierogów. Cebulę oraz czosnek drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy.
  • Gdy cebula będzie szklista na patelnię wrzuć ją do farszu. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odłóż do osobnej miseczki.
  • Gdy mięso ładnie się podsmaży dodaj do niego startą cukinię. Następnie całość przypraw curry, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  • Ze schłodzonego ciasta odkrawaj kawałki jak na kopytka i każdy cienko rozwałkuj (kółka powinny mieć średnicę ok. 6-8 cm). Żeby ciasto nie przykleiło się do blatu, należy delikatnie podsypać je mąką.
  • Do ostudzonego farszu dodaj jajko i tak przygotowany farsz nakładaj na krążki ciasta (jedna łyżeczka na jeden krążek). Z krążków formuj sakiewki. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, możesz jego brzegi zwilżyć wodą. Gotowe pierożki gotuj na parze. Aby się nie przyklejały, każdy z nich należy ułożyć na małym kwadracie papieru do pieczenia.
  • Chińskie pierożki gotuje się ok. 8-10 minut u podaje na ciepło. Możesz je serwować z pysznym, chińskim sosem.
  • Jeśli chcesz podać pierogi smażone, to musisz gotowe pierożki ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Najpierw smaż je do zezłocenia spodów, a następnie dolej wody do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem, aż ciasto będzie ugotowane.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.