Pierogi z bryndzą i ziemniakami a'la Magda Gessler

2022-03-15
Pierogi z bryndzą
Autor: Shutterstock Pierogi z bryndza i ziemniakami były hitem Kuchennych Rewolucji w restauracji Sowa Nasze Kasze w Sanoku.
średni
50 min
4

Pierogi z owczą bryndzą i ziemniakami to ciekawa odmiana pierogów ruskich. Dodatek sera podhalańskiego bryndza dodaje tym pierogom góralskiego charakteru.

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 6 łyżek wody gorącej wody (plus ile będzie potrzeba)
  • dwie szczypty soli
  • łyżeczka oleju
  • małe jajko
  • Farsz:
  • 250 g owczej bryndzy
  • 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz i pokrój. Przesmaż na patelni, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków (ew. rozgnieć za pomocą okrągłego tłuczka do ziemniaków). Dodaj bryndzę i rozgnieć ją razem z ziemniakami widelcem, dołóż przesmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw, wymieszaj,
  • Przygotuj ciasto na pierogi. Stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrawaj z niego szklanką okrągłe placki ciasta.
  • Nałóż na każdy placek farsz. Ciasto wokół farszu posmaruj pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Zlepiaj pierogi robiąc fantazyjną falbankę (jak przy firanie). Jak najszybciej lepić pierogi?
  • Zagotuj sporą ilość wody, posól. Gotuj pierogi partiami aż wypłyną na wierzch, plus 3 minuty dłużej. Wyjmuj łyżką cedzakową. Odsącz.
  • Podawaj ze smażoną cebulką i ew. skwarkami ze słoniny.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Galeria: Nasze ulubione przepisy Magdy Gessler