Kuchenne Rewolucje w Sanoku - pierogi z bryndzą i ziemniakami a'la Magda Gessler

Kuchenne Rewolucje w Sanoku - pierogi z bryndzą i ziemniakami a'la Magda Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z bryndza i ziemniakami były hitem Kuchennych Rewolucji w restauracji Sowa Nasze Kasze w Sanoku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z kozią bryndzą i ziemniakami to ciekawa odmiana pierogów ruskich. Dodatek sera podhalańskiego bryndza dodaje tym pierogom góralskiego charakteru.

 

Składniki

  • Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 6 łyżek wody gorącej wody (plus ile będzie potrzeba)

  • dwie szczypty soli

  • łyżeczka oleju

  • małe jajko

  • Farsz:

  • 250 g koziej bryndzy

  • 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach

  • cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obierz i pokrój. Przesmaż na patelni, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków (ew. rozgnieć za pomocą okrągłego tłuczka do ziemniaków). Dodaj bryndzę i rozgnieć ją razem z ziemniakami widelcem, dołóż przesmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw, wymieszaj,

  • Przygotuj ciasto na pierogi. Stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wykrawaj z niego szklanką okrągłe placki ciasta.

  • Nałóż na każdy placek farsz. Ciasto wokół farszu posmaruj pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Zlepiaj pierogi robiąc fantazyjną falbankę (jak przy firanie). Jak najszybciej lepić pierogi?

  • Zagotuj sporą ilość wody, posól. Gotuj pierogi partiami aż wypłyną na wierzch, plus 3 minuty dłużej. Wyjmuj łyżką cedzakową. Odsącz.

  • Podawaj ze smażoną cebulką i ew. skwarkami ze słoniny.

Ocena: 4