Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]

Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierożki z pieczoną kaczką i esencjonalny bulion grzybowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kultowa audycja Lato z Radiem podczas swojej letniej trasy odwiedzi Szklarską Porębę. Region słynie z doskonałej kuchni oparnej na regionalnych produktach. Tutaj hodowane są wyborne kaczki, a lasy obfitują w grzyby. Restauracja "Szary Piec" z Jeleniej Góry, stolicy regionu, proponuje przepis na najlepsze na świecie pierożki z pieczoną kaczką na bulionie z suszonych grzybów i ze smażonymi borowikami 

Składniki

  • Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 2 żółtka

  • 8 łyżek wody

  • Farsz:

  • 2 udka kaczki

  • 1/2 cebuli

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • Sól

  • Pieprz

  • Czosnek

  • Bulion grzybowy:

  • 1 garść suszonych grzybów

  • 0,5 l bulionu drobiowego

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 3 średnie świeże borowiki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.

  • Udka kaczki doprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać piec do 160 stopni. Zamarynowane udka przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika, piec 45 minut.

  • Udka wystudzić, oddzielić mięso od kości i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do mięsa, doprawić.

  • Suszone grzyby ugotować w bulionie drobiowym. Borowiki pokroić w talarki i podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Ciasto rozwałkować, wykroić średniej wielkości kółka i nałożyć farsz z kaczki. Formować tradycyjne pierożki. Gotować w osolonej wodzie 1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  • Pierożki wyłożyć na głęboki talerz, zalać bulionem grzybowym do wysokości połowy pierożków, podawać z podsmażonymi borowikami i ze świeżo siekaną natką pietruszki.

Ocena: 5