Pierogi z wątróbką drobiową: przepis na oszczędne tanie z podrobów

Pierogi z wątróbką drobiową: przepis na oszczędne tanie z podrobów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchne pierogi z farszem z podrobów wyglądają niezwykle smakowicie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z wątróbką drobiową to przepis na oszczędne tanie z podrobów. W tym wydaniu wątróbka przekona każdego. Podroby w połączeniu z orzechową kaszą są bardzo smaczne.

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1 kg mąki typ 450

  • szczypta soli

  • płaska łyżka oleju

  • 1 jajko

  • woda ciepła, ale nie gorąca

  •  

  • Na nadzienie:

  • 500 g wątróbki drobiowej: kurzej lub indyczej

  • 100 g suchej kaszy gryczanej palonej

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki tartej mozzarelli

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju

  • 50 g wędzonego boczku

  • pół pęczka grubego szczypioru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotuj ciasto według przepisu: Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto pierogowe [WIDEO]

  • Kaszę ugotuj.

  • Cebulę pokrój drobno. Wątróbkę umyj, osusz i posiekaj. 

  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Dodaj wątróbkę i smaż przez kilka minut, często mieszając. 

  • Usmażoną wątróbkę razem z cebulą oraz kaszę gryczaną przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj tartą mozzarellę i popieprz do smaku,  wymieszaj.

  • Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij kółka, na każdym połóż po czubatej łyżeczce farszu i zalep dokładnie. 

  • Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnie gotuj jeszcze 1 minutę. 

  • Pierogi podawaj ze skwarkami z boczku (usmażonymi na oleju) oraz posypane zielonym szczypiorem. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5