Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dzyndzałki to warmińskie pierogi 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dzyndzałki z mięsem, czyli pierogi to specjalność restauracji Smaki Mazur w Mrągowie. Jej właścicielem i kucharzem jest Krzysztof Zawiślak. Dzyndzałki nadziewane są farszem z surowego wołowego mięsa. Dlatego po ugotowaniu i przekrojeniu dzyndzałka wydobywa się z niego aromatyczny, czosnkowo-majerankowy rosołek. Szef Krzysztof Zawiślak podaje dzyndzałki z usmażoną cebulką albo z czerwony barszczem. Mrągowo - polska stolica country - to kolejny przystanek na trasie kultowej audycji Lato z Radiem

 

Składniki

  • Na farsz do dzyndzałków:

  • 1 kg wołowiny

  • 300 g słoniny

  • 6-7 ząbków czosnku

  • majeranek 

  • sól i pieprz 

  •  

  • Na ciasto na dzyndzałki:

  • 750 g mąka

  • 2 jajka 

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wołowinę i słoninę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.

  • Dodajemy posiekany drobno czosnek, majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

  • Z mąki, jajek, ciepłej wody i oleju przygotowujemy ciasto na pierogi.

  • Pierogi dzyndzałki lepimy tak, jak zwykłe pierogi.

  • Gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu około 8 minut.

  • Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.

  • Pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulką.

Ocena: 3,3