Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną

2021-03-29
Pierogi z kaszą gryczaną
Autor: Archiwum
łatwy
70 min
4

Na wigilię można przygotować pierogi z kaszą gryczaną zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Albo oprócz nich. Oto przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem według tradycyjnej receptury. Farsz z kaszy po prostu rozpływa się w ustach! 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • Farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag chudego twarogu
  • duże cebule
  • 5 łyżek masła
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli i pieprzu
  •  
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dwóch szklankach osolonej wody ugotować kaszę na sypko.
  • Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemnozłoty kolor.
  • Do kaszy dodać twaróg, wymieszać, zalać tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli, przyprawić. Dokładnie wymieszać. 
  • Zagnieść ciasto, wycinać krążki, nakładać farsz, maksymalnie wypełniając ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Podawać z resztą przyrumienionej cebuli.