Potrawy wigilijne: pierogi z kaszą gryczaną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Na wigilię można przygotować pierogi z kaszą gryczaną zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Albo oprócz nich. Oto przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem według tradycyjnej receptury. Farsz z kaszy po prostu rozpływa się w ustach! 

Składniki

  • Farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag chudego twarogu
  • duże cebule
  • 5 łyżek masła
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli i pieprzu
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dwóch szklankach osolonej wody ugotować kaszę na sypko.

  • Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemnozłoty kolor.

  • Do kaszy dodać twaróg, wymieszać, zalać tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli, przyprawić. Dokładnie wymieszać. 

  • Zagnieść ciasto, wycinać krążki, nakładać farsz, maksymalnie wypełniając ciasto.

  • Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Podawać z resztą przyrumienionej cebuli.