Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na farsz z jajkiem

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na farsz z jajkiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z kapustą i grzybami - obowiązkowa potrawa na polskiej wigilii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Tak przygotowanych pierogów z farszem z kapusty i grzybów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy dodać do nadzienia jajko na twardo - pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze smaczniejsze. Oto sprawdzony przepis! 

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby wypłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić – najlepiej na noc. Następnego dnia opłukać kapustę kiszoną i ugotować razem z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby.

  • Ugotowane grzyby z kapustą bardzo drobno pokroić.

  • Ugotować jajka na twardo i drobno pokroić.

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.

  • Cebule i jajka dodać do kapusty z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko przesmażyć aż będzie miało brązowy kolor.

  • Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, jajko, wodę i wyrobić ciasto (ma być miękkie i elastyczne). Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty.

  • Wykrawać kółka średnicy około 6–7 cm.

  • Na każde kółko nałożyć farsz i zalepiać brzegi pierogów.

  • Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.