Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z kapustą i grzybami goszczą na naszych stołach przynajmniej raz w roku - podczas wigilijnej kolacji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gdy myślimy o potrawach wigilijnych, od razu nasuwają się na myśl pierogi z kapustą i grzybami. Bez pierogów trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Ciasto na pierogi powinno być miękkie, przed podaniem można je zarumienić na patelni. Niektóre dania wigilijne można przygotować kilka dni wcześniej, pierogi można zamrozić przed wigilią.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • jajko
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 5 dag suszonych borowików
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto na pierogi: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.

  • Farsz na pierogi: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.