Pierożki Karanji: słodki indyjski deser
2021-03-29
średni
45 min
4
Karanji to tradycyjny deser przygotowywany z okazji święta Diwali. Słodkie pierożki podaje się z herbatą Kashmir Valley, która doskonale dopełni smak tego indyjskiego deseru.
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 225 g maida lub zwykłej mąki
- 4 łyżki oleju lub ghee
- olej do smażenia
- Składniki na nadzienie:
- 10 strączków kardamonu
- 100 g cukru
- laska cynamonu
- 150 g kokosa, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej do miski. Wlej olej i zagniataj palcami, do momentu, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Stopniowo dodawaj 5 łyżek ciepłej wody i łopatką kuchenną wymieszaj ją z ciastem. Przełóż wszystko na oprószony mąką blat. Ugniataj przez około 5 minut ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne.
- Nasiona kardamonu wyjmij ze strączków, a następnie je zmiel. Do rondla wlej 200 ml wody, dodaj cukier oraz cynamon i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, dodaj kokosa, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, do odparowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj kardamon i odstaw do ostygnięcia.
- Rozwałkuj 1/3 część ciasta na placek o średnicy około 28 centymetrów. Wytnij z niego 10 krążków. Na każdym ułóż po 1/2 łyżki nadzienia i sklej brzegi. Rondel o grubym dnie wypełnij olejem do 1/3 wysokości i rozgrzej. Pierożki wkładaj do oleju partiami i smaż 30-60 sekund, do zrumienienia. Przewróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumienią. Po wyjęciu osącz na papierowym ręczniku.