Pigodi: koreańskie pierogi gotowane na parze [przepis]

Pigodi: koreańskie pierogi gotowane na parze [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pigodi to koreańskie pierogi z drożdżowego ciasta, z mięsno-kapuścianym farszem. Gotuje się je na parze

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pigodi to prawdziwy przysmak serwowany w restauracjach kuchni azjatyckiej. Koreańskie, gotowane na parze pierogi pigodi mają mięsno-kapuściane nadzienie, a marchewka na ostro wzbogaca je o oryginalny smak. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie w domu!

Składniki

  • ciasto:

  • mąka

  • jaja

  • mleko

  • drożdże

  • sól

  • cukier

  • farsz:

  • mięso wieprzowe (najlepiej łopatka)

  • świeża kapusta

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy sól, cukier, jajko i mąkę. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Proporcje, w zależności od zapotrzebowania, to 100 g drożdży na 0,5 l mleka i 1 kg drożdży (plus 1 łyżeczka soli i 1 łyżka cukru).

  • Farsz: pokrojoną na małe kawałki wieprzowinę (ok. 300 g) podsmażamy na oleju kilka minut, dodajemy posiekaną kapustę i dusimy 15 minut.

  • Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka razy, by było puchate i dobrze związało. Następnie odrywamy kawałki, wałkujemy, wypełniamy mięsno-kapuścianym farszem, sklejamy tylko po bokach i 40 minut gotujemy na parze. W parowarze należy przykryć pierogi, by woda po nich nie spływała i nie zostawiała nieładnych zacieków lub bąbli.

  • Pigodi serwujemy na ciepło - najlepiej z marchewką, sosem sojowym lub ulubionym ostrym sosem.

tip dnia

Pigodi ma zazwyczaj wielkość dłoni i wypełniony jest smakowitym farszem z mięsa wieprzowego (najlepsza w tym wypadku jest łopatka) i podsmażanej kapusty. Wierzch tego przysmaku obłożony jest ciepłą pyszną marchewką przyrządzoną na ostro. Do dania podaje się sos ostry lub sojowy. Jak ktoś lubi, to z powodzeniem może dodać śmietanę, w której będzie maczać kawałki wyśmienitego pieroga.

Ocena: 0