Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone pierożki drożdżowe to idealny dodatek do barszczu, ale też danie obiadowe, doskonale smakujące z surówką z buraczków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone pierożki z pieczarkami doskonale smakują z dodatkiem czystego barszczu czy  rosołu w filiżance. Danie wegetariańskie, smakują także mięsożercom. Nie są trudne do przygotowania, jedyną niedogodnością jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.

Składniki

  • Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej - około 520 g

  • 200 ml kefiru

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 35 gramów świeżych drożdży

  • 1 średnie jajko

  • po łyżeczce soli i cukru

  • Farsz pieczarkowy

  • średnia cebula

  • 600 g pieczarek

  • 3 łyżki masła klarowanego

  • po łyżeczce soli i pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj ciasto drożdżowe - w dużej misce umieść drożdże świeże lub 14 gramów drożdży suchych (2 saszetki po 7 g każda. Dodaj cukier i kefir, rozetrzyj całość na gładką masę.

  • Dodaj resztę składników: jajko, sól, mąkę i olej.

  • Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z końcówką hakową do ciasta drożdżowego - 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki lub ubijaka miksera. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

  • Przygotuj sobie farsz z pieczarek i cebuli. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na średniej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 2 minuty - do zeszklenia.

  • Pieczarki umyj - duże obierz, małe tego nie wymagają. Grzyby pokrój w plasterki, dodaj do cebuli na patelni, posól, dodaj pieprz i wymieszaj. Smaż całość jeszcze ok. 20 minut - by odparować wodę i lekko zrumienić składniki. Gotowy farsz odstaw do przestudzenia.

  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe połóż na lekko oprószony mąką blat i podziel na dwie części. Jeden z kawałków rozwałkuj na grubość do 5 mm. Szklanką lub foremką do ciastek wycinaj koła. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep każdy pierożek. Postępuj tak samo z resztą ciasta.

  • Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopni C, na środkowej półce przez około 25 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5