Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska + WIDEO

Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska + WIDEO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierożki z ciasta francuskiego lub filo to znakomita przekąska do piwa czy wina, a także smaczne drugie śniadanie

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po grecku - z serem feta

Składniki

  • 50 dag ciasta francuskiego lub opakowanie ciasta filo

  • 2 jajka

  • 1/2 kostki masła

  • 20 dag sera feta

  • 10 dag sera koziego

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sery rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz i wymieszać. Jajka ubić mikserem dodając sery, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku. Masło roztopić w rondelku.

  • Rozwałkowane cienko ciasto francuskie pokroić w równej wielkości kwadraty. Każdy kwadrat posmarować roztopionym masłem, na środku położyć farsz serowy. Skleić tak, aby utworzyły się trójkąty.

  • Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować resztą masła. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Pieczone pierogi to specjalność wielu kuchni. ZOBACZ WIDEO z przepisem na tatarskie pieczone czebureki!

Ocena: 0