Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięsne empanadas najlepiej smakują z salsa verde lub salsą pomidorową

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Empanadas to pieczone pierogi z nadzieniem mięsnym, ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Każdy region Argentyny, skąd empanadas wyemigrowały w świat, ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Przygotowanie pieczonych pierogów w stylu południowo-amerykańskim nie jest trudne, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. 

Składniki

  • Na ciasto do empanadas:

  • 750 g mąki pszennej

  • 180-250 ml ciepłego mleka

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 1/2 łyżeczki soli

  •  

  • Na farsz do empanadas:

  • 100 g masła

  • 450 g mielonej wołowiny

  • 2 białe cebule

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • garść poszatkowanego grubego szczypioru

  • 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka chilli (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego)

  • 1 łyżka stołowa oregano (najlepiej świeże)

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ciasta: Mleko podgrzać w rondelku. 

  • Masło zmiksować z mąką i odrobiną soli, aż powstaną okruchy, które zaczną się zlepiać.

  • Do ciasta dodać żółtko i ciepłe mleko. Dalej wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.

  • Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

  • Przygotowanie farszu:

  • Wymieszać w misce mielone mięso z przyprawami.

  • Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle.

  • Gdy cebula jest już zeszklona dodać mielone mięso i smażyć przez 10 minut, często mieszając. Na koniec dodać posiekany szczypior. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.

  • Przygotowanie pierogów:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury około 200°C.

  • Wyjąć porcję ciasta z lodówki i rozwałkować na grubość około 2 mm. Za pomocą spodeczka wykroić krążki.

  • Na krążkach układać łyżkę farszu, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, złożyć na pół i skleić. To samo zrobić z pozostałym ciastem i farszem.

  • Empanadas ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować żółtkiem roztrzepanym z kilkoma kroplami wody.

  • Piec przez około 22-25 minut (piekarnik ustawiony góra/dół) lub do momentu, gdy się zrumienią.

  • Empanadas najlepiej podawać z salsa verde lub salsą pomidorową.

Ocena: 4