Świąteczny piernik: przepis na Boże Narodzenie

Świąteczny piernik: przepis na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: Piotr Mastalerz

Piernik domowy ma niepowtarzalny smak

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na świąteczny piernik w wielu domach  przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Sprawdzony przepis na piernik to skarb, warto taki mieć, by raz w roku poczuć powiew tradycji.

Składniki

  • 13 dag masła
  • 20 dag brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 30 dag maki pszennej
  • 2 torebki przyprawy korzennej
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki bakalii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztopić z cukrem, miodem, powidłami, cały czas mieszając.

  • Gdy ostygnie, dolać jajka roztrzepane z mlekiem.

  • Wymieszać składniki sypkie (przesianą mąkę, przyprawę korzenną, sodę), dodać do masy maślano-jajecznej, dołożyć bakalie obtoczone w mące. Dobrze wymieszać.

  • Ciasto na piernik wlać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

  • Piec około 50 minut w temperaturze 180°C (wbity i wyjęty patyczek musi być suchy).

  • Upieczone ciasto polać gotową masą czekoladową lub lukrem.