Piernik z jabłkami i orzechami - przepis świąteczny

2021-03-29
Piernik z jabłkiem
Autor: Shutterstock Piernik przekładany w polewie czekoladowej posypany orzechami
łatwy
120 min
4

Wypróbuj przepis na piernik z jabłkami i orzechami - pyszne ciasto na święta. Piernik z przepisu wychodzi wilgotny, miękki i aromatyczny, czyli taki, jak większość z nas lubi najbardziej. Piernik z jabłkami i bakaliami można dodatkowo polać czekoladą i przybrać jak na Boże Narodzenie, wtedy ciasto będzie ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także i dla oka.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik w czekoladzie, Piernik z bakaliami oraz Piernik z owocami.

Sprawdź także >>> Piernik z dyni

SKŁADNIKI

  • 10 dag rodzynek
  • Szklanka soku wiśniowego
  • 1/2 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta lub boskop)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 dag cukru
  • Łyżka miodu
  • 4–5 suszonych śliwek
  • 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
  • Łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki i śliwki zalej sokiem wiśniowym.
  • Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na plasterki. Pokrojone jabłka włóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i miód, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  • Rodzynki i śliwki osącz na sicie (śliwki pokrój na paski), dodaj do pokrojonych jabłek wraz z posiekanymi orzechami, przyprawą do piernika, kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Formę do keksu o pojemności 1 l wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj masłem i oprósz mąką), nałóż masę, wyrównaj.
  • Piecz 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po 50 minutach przykryj ciasto folią aluminiową.
  • Upieczony piernik pozostaw na 20 minut w formie, potem wyjmij go z niej, by całkiem wystygł.