Duży piernik na serwatce: pyszne ciasto dla całej familii

Duży piernik na serwatce: pyszne ciasto dla całej familii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały piernik w wersji ekonomicznej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Duży piernik na serwatce sprosta apetytom nawet dużej rodziny. Upieczony na serwatce jest tańszy niż ten przygotowany na miodzie. Samo przygotowanie jest skomplikowane. Wystarczą dobre chęci, sprawne ręce i trochę czasu. Efekt będzie zdumiewający. 

Składniki

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki serwatki

  • 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody na karmel

  • 100 g masła lub margaryny

  • 3 jaja rozmiar M

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 6 szklanek mąki

  • 1,6 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka śmietany 12%, kefiru lub jogurtu naturalnego

  • 0,25 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier i serwatkę gotować na małym ogniu do zgęstnienia, aż zostanie 1,5 szklanki gęstego syropu.

  • Resztę cukru zrumienić na suchej patelni na karmel, zalać wodą i zagotować. 

  • Oba płyny wlać do miski, dodać pokrojone na kawałeczki masło, a gdy się rozpuści i masa przestygnie, ucierać ją dodając po jajku, a następnie przesianą mąkę, sól i przyprawę do pierników. 

  • Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z sodą i ponownie wymieszać na jednorodną masę. 

  • Ciasto wyłożyć do dużej formy natłuszczonej i wysypanej mąką lub rozsmarować na tak samo przygotowanej blasze. 

  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C przez 50-60 minut.

  • Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy, polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub migdałami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0