Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Te rogaliki to mistrzostwo świata. Puszyste ciasto w delikatnym smaku dyni i pięknym kolorze i znakomite, choć bardzo proste, nadzienie. Taki rogalik zawsze jest na miejscu - do śniadania, na deser czy przekąskę w biegu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki musu z dyni
- 3 łyżki cukru
- 400 g mąki
- 100 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g drożdzy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- sól
- 350 g marmolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łyżkę masła odłożyć, a resztę rozpuścić i ostudzić.
- Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić.
- Resztę mąki przesiać do miski, dodać żółtka, sól i mus dyniowy. Wymieszać, wlać rozczyn i roztopione masło i wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto, jednolite i gładkie, odstawić do wyrośnięcia.
- Odłożoną wcześniej łyżkę masła roztopić i wymieszać z posiekanymi orzechami.
- Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować na okrągłe placki. Te z kolei podzielić na trójkąty.
- Każdy trójkąt posmarować marmoladą, posypać orzechami w maśle i zwinąć w rogalik.
- Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20 min w temperaturze 180 st.C.