Pieczywo chrupkie: prawdy i mity

Pieczywo chrupkie: prawdy i mity

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chrupiące pieczywo jest o wiele mniej kaloryczne od zwykłego razowego lub pszennego. Sprawia to jednak, że jest również mniej sycące.

Dla wielu z nas pieczywo chrupkie stanowi codzienną przekąskę. Jaki naprawdę jest ten rodzaj pieczywa i czy np. wafle ryżowe mogą zastąpić tradycyjny chleb? Sprawdź, jakie są prawdy i mity na temat pieczywa chrupkiego.

Pieczywo chrupkie jest mniej kaloryczne niż pieczywo tradycyjne

PRAWDA, gdyż 1 kromka pieczywa chrupkiego zawiera dużo mniej kalorii (20–40 w zależności od rodzaju), ale jest o wiele mniej sycąca niż kromka tradycyjnego chleba razowego (która ma ok. 220 kcal) lub pszennego (ok. 250 kcal). Powinniśmy więc pamiętać, że zdrowe odżywianie to nie tylko liczenie kalorii. Należy przy tym zwracać uwagę również na inne wartości, jakie ma wybierany produkt. Poza tym, miłośnicy pieczywa chrupkiego mogą wpaść w pułapkę i zniweczyć jego niskokaloryczność dodatkami – grubym plastrem wędliny, sera, majonezem czy innym ciężkim sosem.

Każdy może jeść pieczywo chrupkie bez ograniczeń

MIT. Nie każdy. Pieczywo chrupkie (w tym wafle ryżowe) charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego szybki spadek. To oznacza, że tego typu produktów nie powinni spożywać cukrzycy. Ponadto po zjedzeniu porcji pieczywa chrupkiego poczujemy głód szybciej niż po spożyciu tradycyjnego chleba, więc to pierwsze nie powinno nam całkowicie zastępować pieczywa w czasie diety odchudzającej. To właśnie węglowodany zawarte w produktach o niskim indeksie glikemicznym wspierają spalanie tkanki tłuszczowej, czyli proces chudnięcia. 

Wafle ryżowe są sycące

MIT. Wafle ryżowe to nie to samo co ryż, dlatego że po przetworzeniu traci on swoje właściwości – „dmuchana” kromka nie zaspokoi więc tak szybko naszego głodu.

Nie ma znaczenia, jakie pieczywo chrupkie wybierzemy

MIT. Jak w przypadku każdego produktu, tak również w przypadku pieczywa chrupkiego powinniśmy „badać”, co ono zawiera. Nawet najzdrowsze pieczywo razowe może być dla nas pułapką, jeśli piekarnia dodaje do niego nieodpowiednie składniki, takie jak karmel. Pamiętajmy, że najlepsze pieczywo to takie, które ma najprostszy skład. To samo dotyczy pieczywa chrupkiego – najlepiej jeśli nie zawiera zbyt wielu składników, za to może mieć w składzie bezpieczne przyprawy (bazylię, oregano itp.). Najzdrowszy jego rodzaj to żytnie.


Czy należy zatem całkiem zrezygnować z pieczywa chrupkiego? Oczywiście, że nie. Dla wielu z nas jest to smakowita przekąska, więc nie musimy eliminować jej z jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że pieczywo tradycyjne – w szczególności razowe – jest bardziej wartościowe, a jednocześnie daje nam większe poczucie sytości niż wafle ryżowe lub chrupiąca „deseczka”. Pamiętajmy, że najlepszy sposób na utrzymanie zgrabnej sylwetki i dobrej kondycji to zdrowe odżywianie, czyli jedzenie z umiarem.

Ocena: 0