Drożdżówki z kurkami: przysmak na piknik lub lunch w pracy [WIDEO]

Drożdżówki z kurkami: przysmak na piknik lub lunch w pracy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Drożdżówki z grzybowym farszem idealnie nadają się na piknik lub lunch w pracy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurki nadają się świetnie do faszerowania nimi naleśników, pierogów, a także wytrawnych drożdżówek. Takie bułeczki to idealna przekąska na wycieczkę lub piknik, smakować będą też jako danie na lunch w pracy.

Składniki

  • 300 g mąki

  • 50 g mleka w proszku

  • 200 ml letniej wody

  • 2 łyżeczki drożdży

  • łyżeczka soli

  • 300 g kurek

  • średnia cebula

  • 2 łyżki masła

  • świeże liście rozmarynu

  • łyżka suszonego tymianku

  • sól pieprz

  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami. Dodać sól i mieszać suche składniki.

  • Podgotować wodę tak, by była letnia. Wlać ją do suchych składników i wyrabiać ciasto przez 10 minut.

  • Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę.

  • Przygotować farsz z kurek. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki umyć i osuszyć.

  • Na maśle podsmażyć doprawioną cebulkę. Po 3 minutach dorzucić kurki z ziołami i podduszać je kilka minut.

  • Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.

  • Farsz przełożyć do pojemnika i ostudzić.

  • Do ostudzonego farszu dodać bułkę tartą i wymieszać.

  • Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Dzielimy je na 6 równych części.

  • Wystawić ciasto i uformować w kulki. Każdą z nich spłaszczyć dłonią i na środku położyć dwie łyżki farszu.

  • Zawinąć boki ciasta do środka.

  • Ułożyć drożdżówki na pergaminie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

  • Posmarować wierzch bułeczki rozbełtanym jajkiem z wodą. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.

Ocena: 0