Domowy chleb na zakwasie: sprawdzony sposób

Domowy chleb na zakwasie: sprawdzony sposób

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy chleb, na naturalnym zakwasie, pieczony w domu znów stał się modny. I nic dziwnego, skoro większość piekarni oferuje pieczywo z mrożonki. Domowy chleb nie tylko znacznie dłużej zachowuje świeżość, ale również składa się z samych naturalnych składników. Upieczenie domowego chleba na zakwasie nie jest bardzo trudne - sprawdźcie sami!

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej

  • 2 szklanek mąki razowej

  • 6 szklanek wody ciepłej

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1 szklanka słonecznika

  • ulubione otręby lub ostropest

  • suszona żurawina i inne dodatki

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki soli

  • zakwas ok. 2 szklanek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy przygotować dużą miskę i drewnianą łyżkę. Następnie wsypać do miski mąkę, płatki, słonecznik, cukier i sól oraz powoli dolewać wody. Masa będzie bardzo gęsta, dlatego mieszanie będzie trudne. Róbmy to jednak dokładnie, aby nigdzie na dnie nie została sucha mąka.
  • Po wymieszaniu masy, dodajemy do niej zakwas i ponownie mieszamy całość. Następnie do czystego słoika wkładamy kilka łyżek masy - to będzie nasz zakwas na kolejne pieczenie. Na słoik delikatnie nakładamy nakrętkę (ale nie dokręcamy, aby zakwas oddychał) i wkładamy go do lodówki. Powinien tam stać około 6-7 dni. Po tym czasie będzie idealny do wypieku chleba.
  • Do chleba najlepiej sprawdzają się długie i wąskie foremki. Smarujemy je tłuszczem i wysypujemy otrębami pszennymi. Do tak przygotowanych foremek przelewamy masę.
  • Następnie przykrywamy formy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. W tym czasie chleb pięknie nam urośnie.
  • Rano (dlatego najlepiej jest nastawiać ciasto z piątku na sobotę i w sobotę rano piec świeży chleb nasze babcie wiedziały, co robią!), rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blaszki. Pieczemy około 80 minut.
  • Gorący chleb dobrze jest skropić wodą, aby skórka stała się bardziej miękka. Smacznego!
tip dnia

Zanim przystąpimy do pieczenia pierwszego chleba będziemy musieli samodzielnie zrobić zakwas, dostać gotowy od kogoś (lub go kupić). Później, przy kolejnych pieczeniach, będziemy go sobie samodzielnie odkładać

Ocena: 0