Domowe bułki razowe: sprawdzony przepis

Domowe bułki razowe: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe pieczywo jest zdrowsze od tego wytwarzanego przemysłowo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świeże i pachnące bułki razowe to idealne śniadanie na weekend! A jeszcze lepiej będą wam smakowały, jak zrobicie je samodzielnie. Jak upiec bułki razowe?

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 175 ml wody

  • garść pestek słonecznika

  • 10 dag drożdży

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zalej drożdże łyżką wody. Mąkę zmieszaj z solą i dodaj rozpuszczone drożdże.
  • Zagnieć ciasto, dodając wodę i oliwę.
  • Do ciasta dorzuć pestki słonecznika. Odstaw masę na godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 230 stopni.
  • W międzyczasie przygotuj blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia).
  • Sprawdź, czy ciasto wyrosło (po 60 minutach powinno być mocno wyrośnięte). Od gotowego ciasta odrywaj kulki i formuj z nich małe bułeczki.
  • Możesz je posypać pestkami słonecznika, możesz również dodać rozmiękczone płatki owsiane.
  • Aby upiec bułki razowe, włóż blachę do piekarnika 15 minut. Po 15 minutach sprawdź, czy się zarumieniły. Jeśli nie, możesz dodać kilka minut.
tip dnia

Jak sprawić, by skórka na bułkach byłą chrupiąca ale i miękka? Wielu blogerów stosuje trik z kostkami lodu. Wsypują na dno piekarnika kostki lodu. Topiąc się, wytwarzają parę, przez co skórka staje się miększa. Stosując ten sposób, pamiętajcie, że kostki lodu powinny leżeć na dnie i nie mieć styczności z bułeczkami.

Ocena: 0