Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów

2021-03-29
Chlebek kasztanowy
Autor: Shutterstock Chlebek kasztanowy świetnie smakuje podany z dobrym serem.
łatwy
30 min
4

Chlebek kasztanowy znakomicie smakuje ze słodkimi dodatkami, na przykład dżemem, miodem czy masłem orzechowym. Ale równie dobrze, a może nawet lepiej komponuje się z dodatkami w wersji wytrawnej - serami pleśniowymi i długodojrzewająca wędliną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg jadalnych kasztanów
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 białek
  • 10 kostek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kasztany włożyć do zimnej wody i zagotować, następnie obrać i gotować do miękkości w mleku z dodatkiem masła.
  • Ugotowane do miękkości kasztany zmielić, dodać resztę mleka, cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Odstawić na chwilę.
  • Z cukru w kostkach i niewielkiej ilości wody przyrządzić karmel i wlać go do formy. Na to wylać masę kasztanową.
  • Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i dopiero wyjąć z formy.