Zapiekane soczyste piersi kurczaka nadziewane cebulą: przepis na proste i aromatyczne danie

Zapiekane soczyste piersi kurczaka nadziewane cebulą: przepis na proste i aromatyczne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste piersi z kurczaka nadziewane karmelizowaną cebulą i pieczone, to prawdziwy rarytas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane soczyste piersi z kurczaka nadziewane miękką, karmelizowaną cebulą i wspaniałym rozpuszczającym się serem. Przepis idealny dla osób na diecie Low carb, czyli niskowęglowodanowej oraz na diecie keto.

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 4 duże cebule pokrojone w półplasterki

  • szczypta soli i pieprzu

  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku

  • 2 łyżki białego wina, sherry lub piwa (opcjonalnie)

  • 2 goździki czosnek mielony

  • 1/2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 4 piersi z kurczaka

  • 2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 szklanka rozdrobnionego ser gruyere (lub mozzarelli)

  • 4 łyżki świeżo utartego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojoną cebulę połóż na rozgrzanym, posól, dodaj pieprz, czosnek i tymianek, smaż na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15 minut - do zrumienienia, aż naturalne cukry zawarte w cebuli uwolnią swój smak.

  • Dodaj bulion i duś, aż odparuje nadmiar płynu, uważając, by cebula się nie rozpadła. Odstaw do wystygnięcia. Cebuli użyjesz do nadziania piersi, resztę, czyli sos i nadmiar cebuli wykorzystasz podczas pieczenia mięsa.

  • Wybierz piersi z kurczaka takiej samej wielkości, by się równomiernie upiekły.

  • Przetnij każdą pierś z kurczaka poziomo przez środek, tworząc „kieszeń”. Przypraw z zewnątrz i wewnątrz kieszeni solą, pieprzem, mielonym tymiankiem i czosnkiem w proszku.

  • Wypełnij każdą pierś kurczaka 1-2 łyżkami karmelizowanej cebuli i startym serem. Użyj sera Gruyere lub mozzarelli z niewielkim dodatkiem parmezanu. Zepnij wykałaczkami.

  • Obsmaż na rozgrzanej oliwie do zrumienienia - z każdej strony.

  • Przełóż do naczynia do pieczenia, na którego dnie ułóż resztę karmelizowanej cebuli i świeży tymianek, by uzyskać jeszcze pełniejszy smak.

  • Możesz podlać alkoholem - winem, sherry lub piwem. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180ºC - zapewne ok. 20 minut.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0