Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową

Autor Zdjęcia: Wydawnictwo Burda

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową to potrawa inspirowana południowoamerykańskim chimichurri - aromatycznym sosem, który sprawdza się także jako marynata - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Istnieją sprzeczne teorie na temat tego, gdzie i kiedy wymyślono ten sos, ale korzenie ma on w Argentynie i Urugwaju, stamtąd trafił do Meksyku i rozniósł się po całym świecie. 

Składniki

  • 1 cały kurczak

  • 3 łyżki soli

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 2 łyżki oliwy

  • 4-6 pomidorów

  • 4/5 szklanki ugotowanej pełnoziarnistej kaszy orkiszowej

  • 1 paczka świeżego szpinaku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 pęczek oregano

  • 1 pęczek tymianku

  • 1-2 łyżki octu sherry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 230°C.

  • Natrzyj kurczaka solą, wgnieć ją porządnie w skórkę.

  • Ułóż kurczaka z cytryną w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

  • Obniż temperaturę do 175°C.

  • Polej kurczaka wodą i piecz kolejne 30 minut. Co 5 minut polewaj mięso sosem z dna naczynia.

  • Wyjmij kurczaka z piekarnika i zostaw na 10 minut.

  • Odetnij pierś i odłóż na bok skrzydełka.

  • Odetnij udka i zachowaj korpus.

  • Obierz czerwoną cebulę i czosnek, pokrój je cienko w plasterki. Pokrój chili.

  • Podsmaż pokrojone warzywa 1-2 minuty na oliwie.

  • Pokrój pomidory w kawałki o bokach 3x3 cm i podsmaż z cebulą i czosnkiem jakąś minutę.

  • Dodaj ugotowaną kaszę i miesza, aż się zagrzeje, dodaj szpinak i zioła. 

  • Dopraw do smaku octem sherry i solą.

  • Podawaj z pieczonymi udkami kurczaka. 

Ocena: 5