Szynka pieczona z miodem nabijana goździkami

2021-03-29
Archiwum
Szynka pieczona z miodem nabijana goździkami
Autor: Shutterstock Szynka pieczona z miodem nabijana goździkami
średni
20 min
4

Szynka pieczona z miodem, nabijana goździkami, to aromatyczny kawałek mięsa, który możemy podać w plastrach jako danie obiadowe oraz jako przystawkę na świąteczny stół.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg szynki surowej
  • 2 szklanki pokruszonego chleba razowego
  • 4 łyżki miodu
  • kilkanaście goździków
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • sól
  • biały pieprz
  • 2/3 szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odkrój skórkę i warstwę tłuszczu, mięso natnij w kratkę co 3 cm, w każdy kwadrat wbij goździk.
  • Oprósz solą i pieprzem, ułóż w brytfannie, wlej bulion i piecz w temp. 190 st. C ok. 2.5 godz., podlewając sosem.
  • Chleb wymieszaj z miodem, posmaruj szynkę, piecz, aż na wierzchu powstanie skorupka. Całkowity czas pieczenia nie powinien przekroczyć 3 godzin.
Archiwum