Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis

Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szynkę pieczoną warto przygotować na świąteczny obiad. Jeśli zostanie nam trochę pieczystego - doskonale sprawdzi się ono także nie zimno, jako wędlina,

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sprawdź przepis na domową szynkę pieczoną - najlepsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza jest wędlina, którą wyprodukujemy sami. Podpowiadamy, jak upiec szynkę, która będzie przysmakiem na świątecznym stole. Można podawać ją na ciepło i na zimno.

Składniki

  • szynka wieprzowa

  • ulubione zioła

  • podsmażone krążki cebuli

  • suszone śliwki

  • suszona papryka

  • trochę czerwonego, wytrawnego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szynkę z przyprawami wkładamy do naczynia, podlewamy sosem, wykonanym z wymienionych składników oraz wody i bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220ºC. Gdy zacznie się rumienić, naczynie przykrywamy i zmniejszamy temperaturę.W trakcie pieczenia wielokrotnie polewamy mięso sosem.

  • Pod koniec, jak szynka będzie już miękka, zdejmujemy pokrywę i na chwilę włączamy w piekarniku termoobieg (gdy piekarnik go nie ma, zwiększamy temperaturę lub włączamy górną grzałkę, żeby mocniej przypiec skórkę. Podajemy polaną sosem.

tip dnia

Szynka jest bardzo smaczną częścią wieprzowej tuszy. Odcinana jest z tylnej półtuszy. Kolor mięsa może wahać się od jasnoróżowego do czerwonego. Tłuszcz z mięsa przed pieczeniem powinien zostać odcięty, ale na pewno trochę go jeszcze zostanie. Szynka między warstwami mięśni ma błonki, które w trakcie pieczenia robią się kleiste i dobrze scalają kawałki, dzięki czemu mięso nie rozpada się podczas krojenia. 

Szynkę w tej wersji najlepiej jest piec w naczyniu żaroodpornym lub metalowym z przykrywką. Ponieważ podawana jest jako danie gorące, nie musi być przed pieczeniem ściskana sznurkiem, chociaż tak przygotowana zachowa ładniejszy kształt.