Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika: przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę

Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika: przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łopatka wieprzowa to odżywcza porcja mięsa w dobrej cenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika to ulubiony przepis wszystkich zapracowanych. Mięso można wcześniej zamarynować i upiec.  Ten prosty przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę w sosie własnym zyska uznanie każdego smakosza. 

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 5 dużych cebul

  • 10 ząbków czosnku

  • 4 łyżki keczupu

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 woreczek lub rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łopatkę pokroić na plastry grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, starając się nie porozrywać tkanki mięsnej.

  • Keczup, musztardę i przyprawy wymieszać. 

  • Cebulę pokroić na talarki, czosnek posiekać.

  • Do woreczka do pieczenia włożyć plastry mięsa, dodać cebulę i czosnek oraz marynatę. Zamknąć woreczek i dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki na 3 godziny. 

  • Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 

  • Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso lekko się zrumieniło. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4