Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika: przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę

2021-05-14
Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika: przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę
Autor: Shutterstock Łopatka wieprzowa to odżywcza porcja mięsa w dobrej cenie.
łatwy
30 min
4

Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika to ulubiony przepis wszystkich zapracowanych. Mięso można wcześniej zamarynować i upiec.  Ten prosty przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę w sosie własnym zyska uznanie każdego smakosza. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 dużych cebul
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 woreczek lub rękaw foliowy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę pokroić na plastry grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, starając się nie porozrywać tkanki mięsnej.
  • Keczup, musztardę i przyprawy wymieszać. 
  • Cebulę pokroić na talarki, czosnek posiekać.
  • Do woreczka do pieczenia włożyć plastry mięsa, dodać cebulę i czosnek oraz marynatę. Zamknąć woreczek i dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki na 3 godziny. 
  • Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 
  • Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso lekko się zrumieniło.