Soczysty boczek pieczony z ziemniakami: przepis na pożywny obiad

Soczysty boczek pieczony z ziemniakami: przepis na pożywny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Boczek pieczony razem ze skórą i żebrami zachowuje swoją soczystość

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysty boczek pieczony z ziemniakami to świetny przepis na pożywny obiad. Mięso dzięki powolnemu pieczeniu zachowuje swoją soczystość i po prostu rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku ze skórą i żebrami

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 4 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 1 kg ziemniaków

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać. Cebulę pokroić na talarki.

  • Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami.

  • Skórę na boczku naciąć. Natrzeć solą i pieprzem. Całą powierzchnię boczku oraz w nacięciach posmarować olejem z przyprawami. 

  • Pozostałym olejem posmarować ziemniaki.

  • W brytfannie ułożyć krążki cebuli. Na nich boczek skórą do góry. Obok ułożyć ziemniaki.

  • Wstawić do pieca rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut. 

  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 2 godziny. 

  • Podawać boczek pokrojony na grube plastry razem z upieczonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych warzyw. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7