Soczyste udka kurczaka pieczone z jabłkami: przepis na obiad koncertowy

Soczyste udka kurczaka pieczone z jabłkami: przepis na obiad koncertowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czy zastanawiacie się skrzydełko, czy nóżka? My podpowiadamy - nóżka! A nawet kilka nóżek. Jeszcze lepiej soczyste udka kurczaka pieczone z jabłkami.  To pyszny sposób na urozmaicenie obiadowego menu. 

Składniki

  • 6-8 udek kurczaka

  • 2-3 jabłka

  • 2 cebule

  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłek nie obierać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę również pokroić na ósemki. 

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać niego musztardę, olej, miód, połowę listków tymianku, obie sproszkowane papryki i pieprz oraz trochę soli, pamiętając, że musztarda zawiera sól. Wymieszać na pastę. To będzie nasza marynata. 

  • Udka kurczaka posmarować marynatą, odstawić na 30 minut lub nawet 1 godzinę.

  • Jabłka i cebule ułożyć na dnie naczynia do pieczenia posypać tymiankiem i majerankiem. Na jabłkach ułożyć udka kurczaka.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45-50 minut. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3