Soczyste kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami

Soczyste kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szczególnie smaczne są schabowe z kostką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami to łatwy sposób na soczyste mięso bez większego wysiłku. W naszym zabieganym świecie przepis na pieczone kotlety to prawdziwe wybawienie. Przygotowanie zajmie wam tylko chwilę, a resztę zrobi za was piekarnik. 

Składniki

  • 6-8 kotletów wieprzowych ze schabu środkowego z kością, karkówki lub łopatki

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

  • 1-3 listki laurowe

  • 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do mięsa: papryki słodkiej, chili, majeranku, ziela angielskiego

  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. koperku

  • 1 arkusz folii aluminiowej

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety przyprawić solą oraz ziołami. Cebulę pokroić na krążki. 

  • Na arkuszu folii aluminiowej ułożyć kotlety przekładając je krążkami cebuli, ziarnkami pieprzu i pokruszonymi listkami laurowymi. 

  • Folię aluminiową zawinąć szczelnie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym

  • Mięso wstawić od piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec 1 godzinę. Na 10 minut przed końce, ostrożnie rozwinąć folię i pozwolić mięsu zrumienić się. 

  • Sos który się wytworzy można zużyć do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2