Soczyste i pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami

2021-03-29
Soczyste i pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami
Autor: Shutterstock Doskonale upieczone mięso i pyszne warzywa w jednym naczyniu
łatwy
15 min
4

Ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami to sprytne danie obiadowe. Z jednej blachy mamy soczyste nóżki kurczaka i pyszne warzywa. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 nóżek z kurczaka, tak zwanej tylnej ćwiartki
  • 350-400 g pieczarek
  • 300-350 g marchewki karotki, świeżej lub mrożonej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • ¼ szklanki majonezu
  • 2 łyżki masła, stopionego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
  • 1 ½ łyżeczki soli kuchennej
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce połącz majonez, stopione masło, zioła i czosnek.
  • W osobnej małej misce wymieszaj sól, pieprz, chili w proszku i paprykę.
  • Pieczarki przekrój na połówki. Marchewkę posiekaj na talarki. Ząbki czosnku pozostaw w łupince. 
  • Włóż kurczaka, pieczarki, marchewkę i ząbki czosnku do naczynia żaroodpornego.
  • Zalej składniki majonezem, wymieszaj i równomiernie rozsmaruj. Przypraw przygotowaną połową mieszanki przypraw. Wymieszaj.
  • Wierzch posyp pozostałą połową przypraw.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, bez przykrycia, przez 50-60 minut, w razie potrzeby dłużej.
  • Jeśli ćwiartki z kurczaka są gotowe, ale nie mają chrupiącej skórki, to włączyć górny grill i opiekać przez 5 minut.
  • Podawać prosto z piekarnika.