Soczysta kaczka z mandarynkami - smakowity przepis

Soczysta kaczka z mandarynkami - smakowity przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kaczka pieczona z dodatkiem mandarynek smakuje oryginalnie i  jest  wyborna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaczka z mandarynkami jest  soczysta, pachnie nieco orientalnie i po prostu rozpływa się w ustach. Sprawia to dodatek soku cytrusowego. Pyszne danie na co dzień i od święta

Składniki

  • 1 kaczka

  • 5 dag masła

  • 4 mandarynki

  • sól i pieprz

  • ewentualnie 50 ml likieru mandarynkowego i 2 łyżki śmietany

  • Marynata

  • 3 łyżki  brandy lub koniaku

  • 1 mandarynka

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 goździk

  • 1 łyżka cukru  trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj marynatę: połącz koniak z sokiem z mandarynki, oliwą, sproszkowanym goździkiem i cukrem. Nasmaruj nią kaczkę, odstaw na godzinę.

  • Wyjąc kaczkę z marynaty, zrumienić na maśle. Podlać marynatą, oprószyć solą, pieprzem, skórka otartą z mandarynki i dusić pod przykryciem.

  • Wyporcjować kaczkę. Mandarynki obrać i  podzielić na cząstki. Dodać do sosu, który można zaprawić śmietaną i likierem. Trzymać w sosie tylko  by się podgrzały. Polać kaczkę sosem z mandarynkami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0