Schab ze śliwką - przepis à la Magda Gessler

2021-11-23
Schab ze śliwkami
Autor: Shutterstock Schab ze śliwką - upiecz go na święta
łatwy
90 min
4

Schab ze śliwką  według przepisu Magdy Gessler można podawać na zimno i na ciepło. Sprawdź, jak popularny schab z suszonymi śliwkami przyrządza słynna restauratorka, że jest on tak kruchy i aromatyczny. Oto schab ze śliwką według przepisu Magdy Gessler. Danie numer jeden na świątecznym stole!

 

 

Więcej o tradycjach kuchni polskiej

Dzieje łakomstwa i obżarstwa, Adrianna Ewa Stawska, wyd. Harde, 2019

 

 

 

 

„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.

Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.

Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”

SKŁADNIKI

  • schab bez kości
  • suszone śliwki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie w kulkach
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso dokładnie umyj i osusz.
  • Znajdź środek mięsa i  ostrym nożem wytnij spory otwór ciągnąć go przez całą długość mięsa.
  • Do otworu wciśnij śliwki suszone, próbując równomiernie rozłożyć je w środku.
  • Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem, aby pokryć cały schab.
  • Schab włóż do rękawa do pieczenia mięsa. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie do środka i zamknij szczelnie rękaw.
  • Przełóż mięso zamknięte w folii do naczynia żaroodpornego i piecz mięso w temperaturze 190ºC przez ok. 70 minut.
  • Mięso podaj na ciepło do obiadu z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.
5 zasad, jak upiec mięso