Schab w piwie: pyszna pieczeń z dodatkiem sera [WIDEO]

Schab w piwie: pyszna pieczeń z dodatkiem sera [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Schab pieczony w piwie zyskuje na delikatności

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab z piwem i z serem podbije podniebienia domowników. Podajemy przepis na to pyszne danie, proste w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości,

  • 14 plastrów żółtego ostrego sera,

  • 200 ml jasnego pełnego piwa,

  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem.

  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 90 minut. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać wodą. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć.

  • Upieczony schab ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec w piekarniku do stopienia się sera. 

Ocena: 0